ד"ר איתן קריינר, מייסד ומנכ"ל הסוכנות להטסת חיות מחמד: "אנו עדים לטרנד גלובאלי של הטסת חיות מחמד וצירופן לטיולים וחופשות משפחתיות ברחבי המדינה, טרנד אשר תופס תאוצה בשנים האחרונות ביתר שאת.
ישראל אמנם איננה שייכת לחלוצות בתחום היחס לחיות מחמד אולם ניתן לומר בוודאות כי גם אצלנו חיות המחמד הן חלק בלתי נפרד מהתא המשפחתי וזה בא לידי ביטוי בתחום התעופה והתיירות. על כן, ניתן לזהות מגמה בולטת של עליה בביקוש לשירותי הטסת חיות וכן לאתרי תיירות ונופש שונים אליהם ניתן להכניס חיות בית."
אז לפני שאתם עולים על הג'יפ בדרך לטיול הרפתקני ברחבי הארץ או עולים על מטוס בדרך לטיול הרפתקני מעבר לים, כדאי שתדעו שכן, אתם יכולים לקחת איתכם את חיית המחמד (בעיקר כלבים) וכן, לא רק אתם תיהנו יותר מהחופשה עם חיות המחמד יצטרפו אליכם – אם תעבדו על פי הוראות הווטרינר – גם חיות המחמד שלכם יפיקו הנאה מהחופשה.
טיול עם חיית מחמד מתחיל בטיול למרפאה הווטרינרית:
הדבר החשוב ביותר בתכנון חופשה עם חיות מחמד, בין אם מדובר על חופשה ביעד מרוחק או על טיול אוהלים במדבר יהודה, זה לקחת את החיה לווטרינר בכדי לוודא כשירות פיזית לטיסה במטוס או לחילופין לנסיעה ברכב. כלבים מבוגרים ו/או כלבים הסובלים מבעיות רפואיות עלולים לסבול ומצבם הבריאותי עלול אף להידרדר. מעבר לבדיקה השגרתית, יש כמה נושאים חשובים שצריכים להביא בחשבון כאשר מטיילים עם חיות מחמד וזה עניין החיסון. טיסות בינלאומיות מחייבות ציות לחוקי יבוא/יצוא חיות (הן במדינת היעד והן במדינת המוצא) וזה אומר שיש להביא בחשבון: חיסון הכלבת, בדיקת דם לנוגדני כלבת, שבב אלקטרוני בינלאומי וכיו"ב. אולם מעבר לחוקים ולסטנדרטים של מדינות ושל חברות תעופה בנושא חיסונים ואישורי בריאות – הווטרינר שלכם יוכל להנחות אתכם בכל הקשור לחיסונים וטיפולים מונעים בהתאם לסוג החיה וליעד אליו אתם מעוניינים לקחתה.
ד"ר קריינר: "בין אם מדובר על חציית גבולות גיאוגרפיים או טיול באתר לא רחוק מישוב מגוריכם, הכלב עלול להיחשף למחלות ולחיידקים חדשים הזרים למערכת החיסונית שלו. ראשית כל יש לוודא כי לכלב יש שבב אלקטרוני (קריא) וכי חיסון הכלבת בתוקף נכון למועד הטיול. לאחר מכן, מומלץ לחסן את הכלב כנגד תולעת הפארק, שעלת המכלאות וכיו"ב (יש להתייעץ עם וטרינר).
חומרי טשטוש והרגעה להטסת חיות מחמד – קודם כל תירגעו:
אנשים רבים חושבים שזה לטובת החיה להרדים או לטשטש אותה במהלך נסיעה ממושכת ברכב ובעיקר במהלך טיסה אולם מדובר על סיכון (בריאותי) על פי ד"ר קריינר, לדבריו: "חומרי טשטוש מתערבים בתפקוד המערכת הפיזיולוגית על ידי כך שהם מחלישים ואף משתקים אותה. מאחר ומדובר בסיכון, אנו הווטרינרים משתמשים בחומרי הרדמה רק כאשר אין ברירה אחרת, היינו במצבי טראומה וניתוחים פולשניים או כשהחיה סובלת מכאבים. כאשר מדובר על הרגעת חיה בעת טיסה או נסיעה ברכב, חומרי ההרדמה הינם בגדר סיכון מיותר לכל הפחות. במקרים קיצוניים, חומרי הטשטוש מובילים להידרדרות במצב הבריאותי של החיה שכן חומרי הרדמה גורמים להאטת מחזור הדם, לסחרחורות, לבחילות, לדופק איטי ועוד. *חומרי הרדמה מסוכנים אף יותר בטיסה ארוכה שכן אחוזי החמצן הנמוכים בשילוב עם האוויר היבש במטוס גורמים לסחרחורות, להתייבשות ולתחושת ניוון והשילוב עם חומרי הרדמה (אשר להם השפעה זהה) רק מכפיל את הסיכון.
מזון, משקאות ותרופות:
לקראת טיסה או נסיעה ארוכה יש למנוע מחיית המחמד מזון (מומלץ להאכילו לא יאוחר משלוש שעות לפני עזיבת הבית) אולם יש להעניק לה מים לאורך כל היום ואף במהלך הנסיעה עד כמה שניתן.
לטיול עצמו רצוי להביא את המזונות ותוספי המזון אליהם מורגלת חיית המחמד וכן יש להשתדל להאכילה באותן שעות ובאותן כמויות להן היא רגילה. שינויים בהרגליי התזונה יכולים לגרום לירידה בתפקוד הן בהיבט הפיזיולוגי והן בהיבט הנפשי. חיות מחמד זקוקות לשגרה וגם בתנאי חופש וטיולים יש להשתדל לשמור, עד כמה שניתן, על הרגלי התזונה והשינה שלהם. אל תסתמכו על כך שתוכלו לקנות מזון, תוספי מזון או תרופות במקרה הצורך במהלך החופשה כי אתם לא יכולים לדעת בוודאות שאלו יהיו נגישים. הביאו עמכם מזון ותרופות לפי הצורך ואף כדאי לקחת מקדם הגנה ולהצטייד ברזרוות.
רק ליתר ביטחון:
באם אתם מטיילים עם חיות מחמד בחו"ל אתם תדרשו להציג מסמכים וביניהם פנקס חיסונים אולם גם אם אתם מטיילים עם חיית מחמד בארץ כדאי לקחת פנקס חיסונים רק ליתר ביטחון למקרה שתאלצו לבקר במרפאה וטרינרית במהלך הטיול (כדי לתת לווטרינר המטפל את המידע המדויק על מצב החיה וההיסטוריה הרפואית שלה). ואם כבר מדברים על מקדמי הגנה, חשוב לברר האם והיכן יש וטרינר בקרבת מקום ואולי אף מוקד חירום בסביבה.